JUNCAL PARISH HALL RENOVATION AND EXTENSION

Juncal, Porto de Mós, Leiria, Portugal
ENG / PT
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria
Renovação e Ampliação do Salão Paroquial do Juncal - Leiria

JUNCAL PARISH HALL RENOVATION AND EXTENSION
Juncal, Porto de Mós, Leiria, Portugal

Finalist in the National Urban Regeneration Award 2015
Selected for the FAD Award 2015



SITE
The Parish Hall is located on the square of São Miguel, the most important public space of Juncal village. In contrast with São Miguel Church that overlooks the square from a higher position, the main façade and entrance of the Parish Hall stands out on a lower part. Its back façade is grounded on a lower level and borders on a range of orchards.

BRIEF
Renovate the existing building and its exterior spaces, regaining its recreational and cultural space function adapted to the actual requirements of the local people and the current legislation. The brief required two multipurpose rooms – the original concert hall and another room for various cultural activities, new sanitary installations, dressing rooms, a pantry and an outdoor pergola structure for a canopy.

PROPOSAL
The concert hall and balcony maintain their spatial structure and formal and constructive original caractheristics by the reconstruction of the wooden doors and window frames, wood pavement, wood ceiling and proscenium arch, upgrading them to present time but preserving the identity of the building. A removable bench and set of chairs were installed to improve the use and visibility, and to provide comfort and dignity to the room. The biggest transformation on the renovation was done on the basement level and in the outside spaces. On the basement level, several separate small spaces were turned into a big multipurpose room, dressing rooms and a storage room. In this multipurpose room, the height was increased by excavation and a tile wainscot was placed to protect the walls. Natural light is given back and incremented through the demolition of some late 60’s adittions and introducing new window/doors that multiply the relation between interior and exterior. The enlargement, on the inside, contains the toilets and the pantry/cafeteria, establishing an open relationship with the outside. The enlargment, on the outside, allows the existing ramp to be turned into two new spaces: a parvis at the square level with access to the concert hall and a patio on the lower level. These spaces are connected by a staircase and unified by a metal pergola.



ARCHITECTURE
atelier Jordana Tomé Vitor Quaresma

COLLABORATION
Inês Oliveira

CLIENT
Fábrica da Igreja do Juncal

PHOTOGRAPHY
Luís Ferreira Alves

CONSTR. BUILT AREA
630 sqm
EXTERIOR AREA
145 sqm
PROJECT PERIOD
2012 - 2013
CONSTR. PERIOD
2013 - 2014

LINKS
FAD Award 2015 | National Urban Regeneration Award 2015
Público Newspaper - Imobiliário | Porto de Mós Town hall
ArchDaily Brasil | Divisare by Europaconcorsi