SACRED ART AND ETNOLOGY MUSEUM RENOVATION AND EXTENSION

Fátima, Ourém, Portugal
ENG / PT
Renovation and Enlargement Sacred Art and Ethnology Museum
Renovation and Enlargement Sacred Art and Ethnology Museum
Renovation and Enlargement Sacred Art and Ethnology Museum
Renovation and Enlargement Sacred Art and Ethnology Museum
Renovation and Enlargement Sacred Art and Ethnology Museum
Renovation and Enlargement Sacred Art and Ethnology Museum
Renovation and Enlargement Sacred Art and Ethnology Museum
Renovation and Enlargement Sacred Art and Ethnology Museum
Renovation and Enlargement Sacred Art and Ethnology Museum

SACRED ART AND ETNOLOGY MUSEUM RENOVATION AND EXTENSION
Fátima, Ourém, Portugal



SITE
The museum belongs to the complex of Consolata’s Missionary Institute in conjuction with a seminar, hotel and other buildings. Its main entrance is the entrance of the Complex through Francisco Marto street that leads to the famous Fatima Sanctuary. Built in the 80’s, the museum goes unnoticed by the passers-by because of its residencial appearance and scale as well as the fence that separates it from the sidewalk.


BRIEF
Renovate the museum to attract more visitors through an intervention on the front façade, a new cafeteria and a museum shop.


PROPOSAL
The removal of the border fences and the consequent extension of the sidewalk invite people to make use of the canopy, a covered area proposed in front of the façade near the main entrance of the museum. Standing under this roof, it is possible to peek through a glass curtain and take a look at the museum shop and the double height ceiling entrance hall. The lighting that comes from the interior patio emerges into the hall, inviting people to the cafeteria that provides an outdoor terrace next to a holm oak. In opposition to the roof scale cited above, a tower is proposed to mark the entrance of the museum and the complex. This tower works also as a graphic support to communicate the museum events to visitors and pilgrims who travel along the street. Its remarkable configuration provides the creation of a small library inside characterized by its high ceiling and skylight.



ARCHITECTURE
atelier Jordana Tomé Vitor Quaresma
(with Joaquim Duque Duarte)

CLIENT
Instituto Missionário da Consolata

CONSTR. BUILT AREA
875 sqm
EXTERIOR AREA
275 sqm
PROJECT PERIOD
2012