HOUSE IN CASTELO STREET RENOVATION AND EXTENSION

Setúbal, Portugal
ENG / PT
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal
Renovation and Enlargement House in Rua do Castelo - Setúbal

HOUSE IN CASTELO STREET RENOVATION AND EXTENSION
Setúbal, Portugal


SITE
The building is set in one of the plots of a housing block that presents a unique facade to the street that links the historic center of Setúbal to S. Filipe Castle and offers an extraordinary view towards the sea. This front of buildings from the 19th century has been distorted over the years by various new constructions and renovations.


BRIEF
Improve its residential living quality through the extension of two floors, gaining the river and mountain panorama view.
The existing façade was maintained to allow the continuity of this front row 19th century façades, preserving their identity.


PROPOSAL
In addition to the façade, the typology of a patio is also maintained, as the original model, which allows cross ventilation on the house and incoming light. The social living areas are located on the South side, benefiting from the view, while the kitchen and bathrooms are located North side, benefiting from the patio for light and natural ventilation. The bedrooms are located on the ground floor, higher than the street level for more privacy, the main living room and kitchen on the 1st floor and another living room/office space/suite on the 2nd floor uses a south facing terrace. The extension arises in the form of a balcony, above the existing façade, that projects its interior space to the landscape.

Arquitectos architects lisboa lisbonne
Arquitectos Architects setúbal
Renovation setúbal lisbonne
Rehabilitation remaniement maison setúbal lisbonne



ARCHITECTURE
atelier Jordana Tomé Vitor Quaresma

COLLABORATION
Inês Oliveira, José Tavares

CLIENT
Private

PHOTOGRAPHY
Luís Ferreira Alves

CONSTR. BUILT AREA
150 sqm
EXTERIOR AREA
30 sqm
PROJECT PERIOD
2013 - 2014
CONSTR. PERIOD
2014 - 2016